Vuoden 2019 sponsorikoirakon esittäytyminen

3.1.2019
Vuoden 2019 sponsorikoirakon esittäytyminen

Nuoren teinin haaveena oli saada koira. Luin alan kirjoja ahkerasti, katselin kuvia ihanista koirista ja etsin tietoa näiden käyttäytymisestä, kouluttamisesta jne. Koska elettiin 1980 lukua, aikaa ennen nettiä, kirjaston tarjoamat tietolähteet oli kahlattu läpi piankin… Kotiimme päätyi landseer-uros, näin jälkikäteen ajateltuna ei ehkä se järkevin vaihtoehto ensikoiraksi lapselle. Tuolloin ajatukset koiran kouluttamisesta, metodeista jne olivat kovin toisenlaiset tähän päivään verrattuna. Esim alle vuotisen kanssa ei kentälle ollut asiaa, ”pentu menee pilalle jos sitä kouluttaa liian nuorena”. Niinpä minäkin marssin tottelevaisuuskoulutukseen jahka koira täytti vuoden. Ja painoi jo huomattavasti omistajaansa enemmän….

 Mutta kaikki lähtikin sujumaan hyvin. Parin kk treenaamisen jälkeen voitimme möllikisat ja seuraavana kesänä starttasimme viralliset tokoilut, saaden heti ykköstuloksen. Tuosta tulee ensi heinäkuussa täyteen 30 vuotta. Kouluttaminen ja kilpaileminen veivät heti mennessään. Kävin koulutusohjaajakurssin 15 vuotiaana ja koulutin kentällä ryhmiä lähes 20 vuotta. Kokeissa käyminen on ollut alusta lähtien joka vuotista, lajeihin on kuulunut tokon lisäksi pk haku ja jälki, agility, vepe ja uusimpana rallytoko.

 Toisen koirani hankin jo ihan kilpailut mielessä ja ihastuin tuntemaani landseernarttuun. Kun tällä tehtiin pennut, sain valita itselleni aivan ihanan pennun. Tämä temperamenttinen ja saalisviettinen narttu (mm luonnetesti 233 p) avasi ovia harrastamiselle uudella tavalla. Tokossa etenimme vauhdilla ja saavutimme mm SM hopeaa (häviten 0,25 p kullasta) sekä paikan Suomen maajoukkueessa kolmena vuonna. Maajoukkuereissuilla tutustuin bordercollieen, joka oli vielä suht tuntematon rotu kilpailukentillä. Seuraava koira olikin bc uros, ”elämäni koira”, jonka kanssa tokossa voitimme kaksi Suomen mestaruutta, olimme kolme vuotta maajoukkueessa sekä saavutimme useita piiri- ja rotumestaruuksia. Tämän kanssa tutustuin myös ensimmäistä kertaa palveluskoiralajeihin, ja se valioituikin hausta ns. pakollisella kisamäärällä ja harvinaisen vähällä treenimäärällä (meillä ei ollut vakituista treeniryhmää. Muutama kerta käytiin vierailla ihmisillä, muuten treenailtiin kasvattajan kanssa lähimetsässä...) Aiko kuoli dramaattisesti kesken tokon EM-kisoja Italiassa (syöpä, joka ei ollut ilmoittanut itsestään).

 Aikon jälkeen sain tutulta aikuisen malinoisuroksen. Tämän tittelit jäivät vähäisiksi (toko voi1), mutta oli yksi opettavaisimmista koiristani. Tämä oli aivan ihana avoin ja sosiaalinen koira, mutta koetuloksiin tein paljon töitä. Se opetti minulle, miten tärkeä on sekä oikea mielentila että taito säädellä sitä haluttuun suuntaan. Seuraavan bcu:n kanssa opiskelin uutena lajina pk jälkeä. Koira oli jälleen hyvin lahjakas ja parissa kuukaudessa aloituksesta meillä oli jo kolmosista ykköstulos. Se saavutti jäljellä sekä piiri- että rotumestaruuksia. Tokossa kilpailtiin valionarvoon ja mm piirimestaruus.

 Nyt kotona on pirteä 13 vuotias bc narttu (tva bh jk1) ja 4 vuotias malinoisuros (tva, rt 2xvoi, vepe avo). Siegerin (Tämä on Imuri) kanssa suunnitelmat ennen kaikkea tutustua vielä enemmän rallytokoon sekä päästä korkkaamaan pk jälki. Koiran kanssa harrastaminen on tarjonnut minulle mahdollisuuden tutustua uusiin mielenkiintoisiin lajeihin ja ihmisiin, mutta on ennen kaikkea ollut väylä itseni kehittämiseen. Tuossa(kaan) ei tekeminen lopu kesken. Olin nuorena aivan mahdoton jännittäjä, viimeistään keskiviikkona loppui kiinteän ruoan syöminen, loppuviikko meni pahoinvoiden. Ihmisten eteen meneminen oli suuri pelon aihe, saati vielä koiran kanssa koetilanteessa. Olen työstänyt asiaa paljon, en yksinomaan jännittämistä, vaan ylipäätään aihetta miten olla mahdollisimman hyvä koiranohjaaja. Niin treeneissä kuin kisoissakin. Ohjaajan tehtävä on olla koiran ohjaaja sekä luoda koiralle sellaiset puitteet että se voi hyvin joka paikassa niin henkisesti kuin fyysisestikin. 30 vuoden ja noin 300 kisastartin jälkeen ei ole vielä valmista. Ei, mutta niin mielenkiintoista. Ehkä kymmenen vuoden päästä olen taas viisaampi…

 

Kiitos Husselle harrastuksen tukemisesta ja yhteistyöstä näin juhlavuotenani!

- Virve

Lataa liite

« Takaisin
Scroll